Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko!

5.0
(36)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kluski z makiem to jedna z 12 potraw, których nie może zabraknąć na mojej Wigilii. Świetnie sprawdzają się jako zamiennik kutii lub makowca, które również królują wśród słodkich, wigilijnych potraw z dodatkiem maku. Sporządzone z mojego przepisu kluski z makiem smakują mi tak bardzo, że chętnie przygotowuję je także w zwykle dni roku.  

Składniki:

Bakalie:

suchy mak 250 gram
miód 2-3 łyżki
olejek migdałowy kilka kropel na zapach
masło 1/4 kostka
figi suszone 6 sztuk
orzechy włoskie garść
rodzynki 4 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki

Ciasto na kluski:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka 350 g
jajko 1 sztuka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko!

Wigilijne kluski z makiem to moje ulubione danie podczas Świąt Bożego Narodzenia. Mam na nie sprawdzony przepis i bardzo zachęcam Cię do jego wypróbowania. 

Kroki postępowania

1

Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy i studzimy.

Krok 1 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
2
Mąkę przekładamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostał składniki i zarabiamy ciasto.
Krok 2 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
3
Z gotowego toczymy cienkie wałeczki, po czym kroimy je na odcinki ok. 3 centymetrowe.
Krok 3 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
4
Gotowe kluski gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie . Ugotowane odcedzamy, delikatnie przelewamy ciepłą wodą. Tak przygotowane łączymy z makiem.
Krok 4 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
5
Mak sparzamy. Po ostygnięciu mielimy 2 razy.
Krok 5 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
6
Orzechy siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami.
Krok 6 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
7
Masło topimy.
Krok 7 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
8

Dokładamy do niego mak, bakalie, miód. Całość mieszamy dokładając olejek do smaku. 

Krok 8 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto
9

Całość delikatnie podgrzewamy, a następnie łączymy z wcześniej ugotowanymi kluskami.

Krok 9 - Kluski z makiem na Wigilię i nie tylko! foto

Kluski z makiem na wigilię to moje ulubione bożonarodzeniowe danie. Można podać je zamiast kutii lub makowca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.01.2014 00:38
Lubię to jeść.
gosia1988 27.12.2013 15:10
lubię takie :)
goofy9 30.09.2013 15:25
dla mnie nowość, muszę wypróbować
Joannasz3190 30.09.2013 09:48
Aż zaczęłam myśleć o świętach :D
Mniam 30.09.2013 07:41
Bardzo lubię takie kluski z makiem.
Izabela9 30.09.2013 06:41
Uwielbiam takie kluski.
Adamorek 30.09.2013 00:00
super apetyczne
halina17 29.09.2013 22:29
Świąteczny "klimat".
Kuchenka 29.09.2013 22:23
nigdy nie jadłam, apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak