Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Skarby lasu w marynacie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby leśne 1 kg
Zalewa:
woda 3 szklanki
ocet 10 % 1 szklanka
sól 1 łyżka
cukier drobny 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 ziarenek
Ziele angielskie całe Prymat 8-10 ziarenek

Przepis i sposób przygotowania na: Skarby lasu w marynacie

Każdy gatunek warto marynować oddzielnie.Najlepiej udają się prawdziwki rydze czy maślaki.Grzyby dokładnie myjemy-maślaki obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie bez przykrycia około 15 minut.Odcedzić na sicie. Robimy zalewę :Wszystkie składniki zalewy zagotować wg podanych proporcji,z przyprawami. Ugotowane grzyby układamy w słoiczkach do 2/3 wysokości przekładamy je pokrojoną na piórka cebulką,zalać zalewą zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Nie należy mieszać różnych gatunków w jednym słoiczku bo będą nie smaczne. Najlepsze są te malutkie lepiej smakują i dużo lepiej wyglądają podane jako przystawka. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 30.09.2013 08:07
Ile pięknych maślaczków :)
SylwiaMagdaSabin 29.09.2013 15:13
właśnie robię
Ania321 29.09.2013 14:44
uwielbiam takie skarby lasu w słoiczkach :)
Janina 29.09.2013 12:28
Pyszności;)
nutellla 29.09.2013 12:26
faktycznie skarby :)
Konczi 29.09.2013 11:48
super, pycha!
artur7 29.09.2013 11:23
alez pycha grzybki
Zdzisław 29.09.2013 11:17
prawdziwe skarby na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak