Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik jubileuszowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 10 łyżek
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
mielone migdały 50 g
masło 1/4 kost
kremówka 2 szkl
cukier puder 5 łyżek
galaretka porzeczkowa 1 mały słoik
wiórki kokosowe 1 paczka
gruszki w zalewie 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik jubileuszowy

Ciasto
Żółtka utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
Z białek ubić pianę, a gdy już będzie sztywna, powoli dosypywać resztę cukru i dalej ubijać, aż się rozpuści. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesiane mąki oraz kakao. Wsypać zmielone migdały, całość wymieszać na gładką masę, wlać stopione masło, wymieszać. Ciasto nałożyć do natłuszczonej tortownicy, piec 25 minut w 190 stop.
Krem
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem.
Gruszki dobrze osączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Krążki ciasta skropić syropem gruszkowym.
Dwa z nich (spód i środek ) posmarować galaretką porzeczkową. Na spodzie ułożyć kawałki gruszek, rozsmarować warstwę bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem. Ponownie ułożyć gruszki i rozsmarować bitą śmietanę. Przykryć trzecim krążkiem, delikatnie docisnąć. Wierzch i boki posmarować bitą śmietaną, oprószyć tort wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować dowolnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 23.02.2011 00:38
Podobają mi się na nim te 3 róże z tymi liśćmi.
iwona332 14.12.2010 00:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak