Sposób przygotowania

Owoce róży kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek, płuczemy, osączamy. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Do obierzyn z jabłek i gniazd nasiennych wlewamy półtorej szklanki wody, gotujemy 10 minut, odcedzamy i na otrzymanym wywarze gotujemy owoce róży ok. 15 minut. Obgotowaną różę mielimy w maszynce do mięsa. Do wywaru z róży i jabłek dodajemy cukier, zagotowujemy, zdejmujemy szumowiny. Jabłka starte na tartce o dużych oczkach dodajemy do syropu, gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 minut, dodajemy zmieloną różę i przebrane, opłukane borówki. Gotujemy razem ok. 20 minut. Gorący dżem wkładamy do słoi i zakręcamy.

Komentarze

  • 2
    sp_a4029
    Opublikowano

    Justyna223

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Natalia/tubisiek

    super :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Pyszny ale bardzo pracochłonny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    edyta18-20

    pyszny na pewno jest taki dżem
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dżem na medal.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Allice

    Bardzo dużo pracy ale z pewnością warto :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    pyszny!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !