Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK Z CZEREŚNIAMI I PIANKĄ

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaj 5
mąki 5 czubatych łyżek
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka
cukru 5 łyżek
cukier waniliowy
starta skórka z 1/2 cytryny
czereśni 1/2 kg
białko 3
cukru do piany 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK Z CZEREŚNIAMI I PIANKĄ

Umyć i wypestkować czereśnie. Oddzielić żółtka jaj od białek. Z białek ubić sztywną pianę, dodając pod koniec po trochu cukru, następnie wszystkie żółtka, skórkę z cytryny, dwa rodzaje mąki i 2/3 przygotowanych czereśni. Lekko wymieszać. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec, nie otwierając drzwiczek, w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni. Ubić sztywną pianę z białek, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Po 20 minutach pieczenia ciasta sprawdzić czy już wyrosło i zaczyna się rumienić. Jeżeli już jest takie to wyjąć ciasto z piekarnika, przykryć go pianą, posypać pozostałymi czereśniami i wstawić do piekarnika. Piec aż piana lekko się zrumieni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 25.11.2010 15:51
wspaniały
kasiurek 19.10.2010 09:15
pychota
magical66 26.09.2010 11:08
pomysłowe, fajny przepis
kotlet 25.09.2010 16:01
polecam wszystkim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak