Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gicz jagnięca 4x250 g
czosnek 4 ząbki
cytryna 1 szt.
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżka
ziemniaki 8 szt.
oliwa 100 ml
buraczki domowe Smak 1 słoik
miód pszczeli 2 łyżki
masło 1 łyżeczka
wiśniówka 50 ml
śmietana 18-procentowa 50 ml
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Goździki całe Prymat kilka szt.
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gicz jagnięca z rozmarynem podana z pieczonymi ziemniakami

Oczyszczone gicze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w oliwie z oliwek, czosnku, rozmarynie, soli i pieprzu.

Gicze obłożyć plastrami cytryny, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i piec przez około godzinę w temperaturze 140°C.

Buraczki obsmażyć na maśle, po chwili zalać wiśniówką, dodać goździki, imbir i owoc jałowca.

Gdy alkohol częściowo odparuje dodać miód i dusić jeszcze przez chwilę.

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą z oliwek, dodać szczyptę rozmarynu i odrobinę czosnku, lekko posolić i piec 1,5 godziny w temperaturze 140°C.

Mięso wyjąć z piekarnika, odwinąć z folii i przełożyć na talerz. Powstały podczas pieczenia sos zredukować i zabielić odrobiną śmietany. Gicz polać sosem, podawać z pieczonymi ziemniakami i aromatycznymi buraczkami z miodem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kicius 06.02.2014 08:16
wygląda apetycznie
WiktoriaGotuje 24.09.2013 18:23
wygląda smakowicie
Czarnula87 24.09.2013 18:17
zawsze chciałam to spróbować
cukiereczek 24.09.2013 16:58
wygląda bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak