Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybki makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąki 25 dag
jajko 4 szt
kostka masła 1 szt
cukru ( niepełna szklanka) 20 dag
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
mak
maku 1 puszka
jajko 3 szt
miodu 2 łyżki
spirytusu 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szybki makowiec

Masło i żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olejek, jeszcze raz wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do utartej masy. Do masy makowej dodać całe jajka, miód i bakalie, wymieszać.Wlać spirytus.dokładnie wymieszać. Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Kłaść łyżką masę makową, pozostawiając wolne boki ciasta.Mak powinien zapaść się w ciasto. Piec 60 min w temp. 180*C SMACZNEGO! *

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 11:14
Lubię to ciasto.
SmacznaPyza 21.11.2010 17:30
ciekawy przepis, mnie makowiec nie wychodzi - zawsze popeka
Kate131 27.09.2010 07:04
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak