Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówki 0,5 kg
przerastanego boczku 0,5 kg
podwójna pierś z kurczaka 1 szt
przerastanaj wołowiny 30 dag
wątróbki drobiowej (może być wieprzowa) 30 dag
jajko 3 szt
angielskie, gałka muszkatołowa
ususzone kajzerki 2 szt
cebula
czosnek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Obsmażyć na rumiano.Przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa, przypieczoną cebulę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liść laurowy, czosnek i sól. Zalać wrzącą wodą i dusić na małym ogniu do miekkości. Mięso wyjąć, do wywaru włożyć wątróbkę i parzyć ok.10 min.Wyjąć,mięso i wątróbkę pozostawić do ostudzenia, w wywarze namoczyć kajzerki. Zimne mięso, watróbkę i bułeczki zemleć 2x w maszynce do mięsa lub 1x w blenderze. Do masy dodać jajka i przyprawy: sól, pieprz mielony i gałkę muszatułową. Dokładnie wymieszać.Gdyby masa była bardzo gęsta, odrobinę rozrzedzić pozostałym, przecedzonym wywarem. Blaszkę wysmarować i wysypać tartą bułką. Włozyc masę. Wyrównać wierzch. Piec ok. 50 min w 180*C. Wyjąć po całkowitym wystygnięciu. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.07.2015 17:57
Swojski najlepszy.
madi356 11.01.2012 21:14
wyglada bardzo apetycznie
Henryka2 18.09.2011 13:33
Dziękuję, Wacław.
Wacław 17.09.2011 12:56
pychota,a jak pieknie podane,brawo !
ronald88 19.08.2011 09:27
super
ronald88 19.08.2011 09:27
super
jasiek 27.07.2011 12:47
nie ma to jak domowy pasztecik
Adamorek 23.06.2011 15:51
apetycznie wygląda
IZABELA29 11.04.2011 09:42
smacznie ,najlepsze domowe wyroby
Justyna223 09.09.2010 21:24
pyszny pasztecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak