Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie oczyścić z pozostałości piór, lekko opalić nad ogniem. Dokładnie umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Tuszkę natrzeć dokładnie solą, vegetą, papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wewnątrz natrzeć też majerankiem.Zawinąć w folię spożywczą i odłożyc do lodówki na co najmniej 12 godz. Mięso wraz z podrobami i namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką zemleć. Do masy dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę jajka na twardo. Wymieszać dokładnie, przyprawić wg uznania. Kaczkę zaszyć przy szyi. Do środka włożyć farsz ( dosyc luźno, żeby nie pękła) i zaszyć dokładnie. Posmarować olejem lub masłem. Piec ok. 3 godz. ( 1 godz. na 1 kg kaczki) w temp. 180*C często polewając wytworzonym sosem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    już niedługo wielkanoc trzeba wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Marzena40

    chyba trzeba koniecznie wyprobowac
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    no proszę jak już świąteczne klimaty czuć - pysznie się prezentuje :)
  • -1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Mam nadzięję,że dodam lepsze zdjęcie.a kaczka jest bardzo dobra!
  • -1
    original
    Opublikowano

    treonina

    ładnie wygląda :-)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super !
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Dla mięsożerców.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !