Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łosoś smażony w pesto

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300 gramów
limonka 0,5 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat do smaku
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
oliwa 50 ml
olej rzepakowy do smażenia
bazylia świeża garść
czosnek 1 ząbek
parmezan 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś smażony w pesto

PESTO:

Do pojemnika od blendera wsyp liście bazylii, ząbek czosnku, sól i zalej oliwą. Wszystko miksuj. Dodaj tarty ser.

RYBA:
Rybę umyj i oczyść z ewentualnych ości. Całą posyp przyprawami i pesto. Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Rozgrzej olej i smaż na niej filety. Pamiętaj, aby filet ze skórką smażyć najpierw od strony bez skóry! W przeciwnym wypadku wysoka temperatura spowodowałaby skurczenie skór, a płat ryby wywinąłby się i rozsypał po przeciwnej stronie. Smaż na wolnym ogniu po około 7 minut z każdej strony.

Rybę podawaj z ulubionym dodatkiem, skropioną sokiem z cytryny lub limonki. Świetnie pasuje tu również salsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 11.03.2014 11:12
dobry przepis
Klausia 15.10.2013 21:04
wykwintne danie :)
quatro 05.10.2013 14:10
Uwielbiam łososia,ten na pewno jest wyśmienity.
ana1 18.09.2013 10:51
Bardzo fajne
Czarnula87 18.09.2013 08:08
pyszności serwujesz :)
Lis 18.09.2013 01:32
Pysznie się zapowiada:)
kokoszka
kokoszka 17.09.2013 21:08
pycha rybka
SylwiaMagdaSabin 17.09.2013 20:05
wspaniały efekt
ssylwiaa 17.09.2013 20:03
fajnie się zapowiada ;)
Karolcia12 17.09.2013 20:01
świetna rybka, chętnie bym zjadła kawałeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak