Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszonka inspirowana Kim-Chi :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 ząbków czosnku, 4 łyżki sosu sojowego,4 łyżki nasion kminku,2 łyżeczki curry,2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
marchew 5 szt
biała rzodkiew 1 szt
ogórek 4 szt
rzodkiewka 20 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
cukier 4 łyżki
trawa cytrynowa 2 łyżeczki (w postaci pasty)
papryka 3 sztuki
kapusta biała 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszonka inspirowana Kim-Chi :

Kapustę i paprykę pokroić w paski. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na części do mizerii, a rzodkiew i marchewkę na grubych oczkach.

Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć. Wszystko wymieszać w misce. Posypać przyprawami i ugnieść. Zostawić na 2 godziny by warzywa zmiękły. Przełożyć do kamionki i dobrze ugnieść . Przykryć odwróconym do góry dnem talerzykiem deserowym i obciążyć do ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ) tak by sok zakrywał całkowicie kiszonkę. Zostawić na kilka dni 2-7 dni ( w zależności jak mocno ukiszoną i ostrą kto lubi ). Codziennie ,, przebijać „ kiszonkę trzonkiem od drewnianej łyżki w kilku miejscach aż do dna, tak by
,,oddychała„. Jeśli trzeba to zbierać z góry tworzącą się pianę. Myć talerzyk i słoik we wrzątku i przykrywać na nowo. Kiszonkę można podjadać już po 48 godzinach. Jeśli wolimy ostrzejszy smak to kisić ją do 7 dni. Potem przełożyć do słoików, ubijając w nich szczelnie tak by sok zakrywał wierzch ( można z wierzchu zalać odrobiną oleju by nie było dostępu powietrza. Trzymać w lodówce ( nawet do miesiąca ).

W oryginalnym Kim Chi poszczególne warzywa układane są warstwami na przemian. Ja wymieszałam wszystko bo zwyczajnie było mi tak wygodniej .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 09.04.2012 10:51
świetny przepis
PaniMISIOWA 21.09.2011 09:48
świetna!
SmacznaPyza 15.01.2011 10:09
bardzo fajna sałateczka, trzeba wypróbować
Joanna108
Joanna108 22.09.2010 12:33
Ostatnio wypróbowałam ogórki z dodatkiem brązowego cukru i wyszły znakomicie. Myślę, że i ta kiszonka będzie bardzo smaczna ... i jak sądzę zasmakowałaby mojej córeczce, która uwielbia wszelkie kiszone warzywka :). Ostatnio zajadała się kiszoną cukinią w zalewie pomidorowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak