Sposób przygotowania

Kapustę i paprykę pokroić w paski . Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na części do mizerii , a rzodkiew i marchewkę na grubych oczkach . Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć . Wszystko wymieszać w misce . Posypać przyprawami i ugnieść . Zostawić na 2 godziny by warzywa zmiękły. Przełożyć do kamionki i dobrze ugnieść . Przykryć odwróconym do góry dnem talerzykiem deserowym i obciążyć do ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ) tak by sok zakrywał całkowicie kiszonkę . Zostawić na kilka dni 2-7 dni ( w zależności jak mocno ukiszoną i ostrą kto lubi ). Codziennie ,, przebijać „ kiszonkę trzonkiem od drewnianej łyżki w kilku miejscach aż do dna , tak by ,, oddychała „. Jeśli trzeba to zbierać z góry tworzącą się pianę . Myć talerzyk i słoik we wrzątku i przykrywać na nowo . Kiszonkę można podjadać już po 48 godzinach .Jeśli wolimy ostrzejszy smak to kisić ją do 7 dni . Potem przełożyć do słoików , ubijając w nich szczelnie tak by sok zakrywał wierzch ( można z wierzchu zalać odrobiną oleju by nie było dostępu powietrza .. Trzymać w lodówce ( nawet do miesiąca ).

W oryginalnym Kim Chi poszczególne warzywa układane są warstwami na przemian. Ja wymieszałam wszystko bo zwyczajnie było mi tak wygodniej .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ostatnio wypróbowałam ogórki z dodatkiem brązowego cukru i wyszły znakomicie. Myślę, że i ta kiszonka będzie bardzo smaczna ... i jak sądzę zasmakowałaby mojej córeczce, która uwielbia wszelkie kiszone warzywka :). Ostatnio zajadała się kiszoną cukinią w zalewie pomidorowej.
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo fajna sałateczka, trzeba wypróbować
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    świetna!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    świetny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !