Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowo-budyniowe z gruszkami
Margarynę posiekać z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jajka, szybko zagnieść ciasto które schłodzić minimum 1 godzinę w lodówce.
Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub jak w przypadku moich na 4 części w garnku zagotować 2 szklanki wody z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać do syropu gruszki i gotować kilka minut, aby gruszki zmiękły.
Na mleku ugotować budyń jeśli mamy budyń bez cukru to do mleka dodać 6 łyżek cukru.
Na warstwę kokosową stopić margarynę dodać cukier i wiórki kokosowe wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i przestudzić, jajka ubić w osobnej miseczce i wymieszać z przestudzonymi wiórkami.
Formę do pieczenia (36 cm na 26 cm)wysmarować tłuszczem i na dnie wyłożyć schłodzone ciasto które posmarować masą krówkową na niej ułożyć gruszki i zalać je gorącym budyniem na wierzchu rozsmarować masę kokosową.
Piekarnik nagrzać do 170st i piec ciasto około 45 min. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu.