Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi i uda z kaczki na pieczone na dziko :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 łyżeczka mielonego jałowca,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżka miodu,1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy ( sarepskiej ),2 łyżeczki konfitury z żurawiny ,½ szklanki słodkiej śmietanki,2 łyżeczki mąki
tłuszcz z kaczki 2 kawałki
olej 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
pierś z kaczki 2 szt.
udko z kaczki 2 szt.
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
olej 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi i uda z kaczki na pieczone na dziko :

Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi ( wyluzowane – bez kości ) i uda .Pozostawić na nich skórę ( obcinając jej nadmiar i tłuszcze ) .Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę . Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie i kaczkę . Mięso ( + tłuszcz z kaczki )zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni , przewracać dwa razy dziennie .
Wyjąć mięso .Obetrzeć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron .Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki . Przełożyć do brytfanki , Na patelnie wlać wodę , chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki . Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu ( jeśli nie wytopiły się całkowicie).Sos przelać do garnuszka .Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu ( ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu ). Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos .Wlać śmietankę .

Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariposas 16.07.2012 19:55
wygląda super
Mariposas 27.10.2011 19:47
zjadłabym :)
Agnik 25.04.2011 20:52
warte wypróbowania
eli_555 23.10.2010 23:30
Uwielbiam kaczkę,pycha.
RenataZ-et 29.07.2010 17:22
Na pewno wypróbuje ten przepis, bo nigdy nie jadłam kaczki przyrządzonej w ten sposob

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak