Sposób przygotowania

Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi ( wyluzowane – bez kości ) i uda .Pozostawić na nich skórę ( obcinając jej nadmiar i tłuszcze ) .Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę . Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie i kaczkę . Mięso ( + tłuszcz z kaczki )zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni , przewracać dwa razy dziennie .
Wyjąć mięso .Obetrzeć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron .Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki . Przełożyć do brytfanki , Na patelnie wlać wodę , chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki . Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu ( jeśli nie wytopiły się całkowicie).Sos przelać do garnuszka .Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu ( ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu ). Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos .Wlać śmietankę .

Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Na pewno wypróbuje ten przepis, bo nigdy nie jadłam kaczki przyrządzonej w ten sposob
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Uwielbiam kaczkę,pycha.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    warte wypróbowania
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    zjadłabym :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariposas

    wygląda super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !