Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń cielęca nawilżana słoniną

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cielęcina 1,5 kg
czosnek 6 ząbków
musztarda ostra 1 łyżka
słonina 100 g
masło sklarowane 5 łyżek
sól, pieprz
wino białe wytrawne 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń cielęca nawilżana słoniną

Przed pieczeniem naszpikuj mięso pokrojoną w cienkie słupki słoniną. Cielęcina będzie bardziej soczysta, krucha i delikatniejsza. Przeciśnięty czosnek pomieszaj z musztardą, pieprzem i solą. Cielęcinę włóż na minutę do wrzątku, osusz i nasmaruj pastą czosnkową. Zawiń w folię aluminiową i na kilka godzin włóż do lodówki. Zdejmij folię, ułóż mięso w brytfance, polej stopionym i sklarowanym masłem. Zalej winem i piecz godzinę i 15 minut w temperaturze 180 st.C. W trakcie pieczenia skrapiaj winem i wypływającym sosem. Przed pokrojeniem odłóż na 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak