Pełen smaków e-magazyn kulinarny

Sposób przygotowania

Pomidorki myjemy (jeśli mamy i chcemy to obrywamy zielone końcówki, ja zostawiłam).
Do wyparzonych słoików układamy do połowy pomidorki, następnie do każdego słoika wkładamy po grubym plastrze cebuli i dokładamy do pełna pomidory, na końcu wkładamy po ząbku czosnku.
Gotujemy zalewę.

Wszystkie składniki zalewy wkładamy (wlewamy) do garnka i zagotowujemy. Następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimną zalewą uzupełniamy do pełna przygotowane wcześniej słoiki z pomidorkami i zakręcamy.

Do dużego garnka z wyłożonym dnem ściereczką wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 2/3 wysokości. Stawiamy na maleńkim gazie i podgrzewamy do momentu pojawienia się małych bąbelków. Następnie wyjmujemy i ustawiamy do góry dnem czyli na dekielkach do wystudzenia. Zimne słoiczki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Margaretkaw

    Wspaniały pomysł na urozmaicenie zimowego menu :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Melania

    Pyszne muszą być ;)
  • 1
    imgp6567-kopia
    Opublikowano

    Habibi

    Takie miniaturki w słoikach stanowią fajną ozdobę kuchni :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    wspaniąły pomysł taki jeszcze nie próbowałam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ola1984

    Kuszą mnie te pomidorki, takich jeszcze nie jadłam :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    piękne i smaczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    Cranberry

    fajne pomidorki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Olga_SK

    Pięknie wyglądają takie pomidorki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Barbara13

    Bardzo ciekawy pomysł:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mniam

    Słoik wygląda jakby się uśmiechał:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !