Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony czysty kresowiak

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone do zakwasu 8 szt
włoszczyzna 1 pęczek
mięso z zająci 200 g
buraki do zupy 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat
sok z wiśni 5 łyżek
chleb razowy 500 g
cielęcina bez kości 300 z udźca

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony czysty kresowiak

Buraki pokrój w plasterki a chleb w cienkie kromki. Układaj na przemian w kamionkowym garnku. Zalej przegotowaną, ostudzoną wodą tak, aby zakryła warstwy. Garnek odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Następnie zamieszaj od dołu i przykryj warstwą gazy. Pozostaw do zakwaszenia w ciepłym miejscu na co najmniej 2 dni. Gotowy zakwas przecedź przez gęste sito.

Ugotuj wywar: włoszczyznę pokrój na kawałki, dodaj mięso, przyprawy i suszone grzyby. Zalej wodą, gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Przecedź i ostudź. Mięso można wykorzystać do pasztetu. Buraki obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Chwilkę pogotuj. Następnie przecedź, połącz z zakwasem i sokiem wiśniowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 11.09.2011 07:31
super
gosia47-47 10.11.2010 17:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak