Sposób przygotowania

Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka. Można podawać je na słodko lub np. ze śmietana i posypanym drobno koperkiem wówczas możemy od sosu dodać soli ziołowej, która bardzo fajnie zmieni smak.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy to zachowują piękny pomarańczowy kolor.
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    kielcok1

    nigdy takich nie jadłem
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    dyniowych klusków jeszcze nie próbowałam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    mógłbym zaryzykować i spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !