Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski dyniowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miąższ z dyni 20 dag
mąka 5 dag
Średni ziemniak 1
jogurt naturalny 5-6 łyżek
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski dyniowe

Miąższ z dyni ugotować w niewielkie ilości wody tak aby zrobił się miękki. Następnie miąższ zmiksować i dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Wsypać mąkę i dodać żółtko. Dokładnie rozgnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Niestety ciasto będzie się strasznie lepiło, ale nie należy podsypywać je mąkę lecz postarać się z wilgotnymi dłońmi uformować wałeczek, który później kroimy. Podobnie jak kopytka. Do gotującej i osolonej wody dodać trochę oleju. gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia ostatniego kluseczka. Można podawać je na słodko lub np. ze śmietana i posypanym drobno koperkiem wówczas możemy od sosu dodać soli ziołowej, która bardzo fajnie zmieni smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

szajba2 07.05.2011 17:02
mógłbym zaryzykować i spróbować
Barbara55 22.04.2011 13:38
dyniowych klusków jeszcze nie próbowałam
kielcok1 22.03.2011 16:38
nigdy takich nie jadłem
Babciagramolka 31.01.2011 17:17
Ja dodaję jeszcze odrobinę kurkumy to zachowują piękny pomarańczowy kolor.
aginaa 23.09.2010 12:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak