Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki w marynacie octowej

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
Zalewa:
cukier drobny 10 dag
sól 1/2 łyżki
ocet 10 % 1/2 szklanki
woda 2,5 (źródlana)
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka sztuk
Ziele angielskie całe Prymat kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki w marynacie octowej

Do przygotowania tego przetworu wykorzystujemy małe buraczki które gotujemy do miękkości przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek,po obraniu płuczemy i w całości wkladamy do czystych suchych słoiczków litrowych.

Przygotowujemy zalewę: Do garnka wlewamy wodę ,dodajemy ocet ,cukier sól i resztę przypraw ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty,po czym gorącą zalewą zalewamy buraki słoiki dobrze zakrecamy i pasteryzujemy 10-15 minut.Po wystygnięciu słoiki wynosimy do ciemnej piwnicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak