Sposób przygotowania

Szparagi cienko obrać obieraczką do ziemniaków, rozpoczynając obieranie 1-2 cm poniżej wierzchołka. Obciąć twarde końce.

W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, cukru i łyżką masła. Szparagi związać (białą bawełnianą nitką lub pasemkami z liści pora) i ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. W zależności od grubości szparagów może to trwać 10-15 min.

Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Odstawić na bok, by nieco ostygło.

Żółtka rozmieszać z wodą w okrągłej miseczce i wstawić do mniejszego garnka z gotującą się wodą. Ubijać na parze, aż masa stanie się kremowa.

Zestawić z ognia, dodawać powoli stopione masło, cały czas ubijając. Jeśli masa zaczyna gęstnieć, dolewać więcej masła.

Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, lekko przestudzić. Dodać śmietankę ubitą na półsztywno, wymieszać. Osączone szparagi podawać z ciepłym sosem i młodymi ziemniakami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    bernika

    mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    to jest całkowicie niuczciwe!
  • 0
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !