Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone gołąbki bez zawijania

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 sztuki
ryż 2 szklanki
mięso mielone 80 dag
jajko 4 sztuki
cebula biała 2 sztuki
olej roślinny 2-3 łyżki
kasza manna 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
delikat do mięs 1 łyżeczka
sos
bulion drobiowy 1,5 litra
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki czubate
margaryna 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone gołąbki bez zawijania

Kroki postępowania

1
Ryż gotujemy na półmiękko-nie rozgotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę obieramy szklimy na oleju.Kapustę obieramy z wierzchnich liści kroimy w drobną kostkę ,solimy i odstawiamy aby puściła sok,po czym odciskamy z niej nadmiar płynu.

Kapustę przekładamy do duzej michy dodajemy mielone mieso zimny podgotowany ryż ,zeszkloną cebulę ,wsypujemy bułkę tartą i mannę wbijamy jajka solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy delikat i kucharek i wyrabiamy gładką masę.
Krok 1 - Pieczone gołąbki bez zawijania foto
2
Przekładamy do wyłożonej pergaminem dużej blachy wkładamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 180*c i pieczemy około 80 minut.
Krok 2 - Pieczone gołąbki bez zawijania foto
3
Sos: W rondelku bulion doprowadzamy do wrzenia,margarynę rozpuszczamy na patelni dodajemy koncentrat i przesmażamy,po czym wlewamy do bulionu,dodajemy tymianek i chwilę gotujemy .Z mąki pszennej i ziemniaczanej robimy zawiesinę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos.Doprowadzić do wrzenia.Zdjąć z ognia po czym zabielić łyżką śmietany.


Tak przygotowany sos jest gotowy do spożycia.
Gołąbki pieczone podajemy gorące polane sosem pomidorowym z dodatkiem młodych ziemniaczków ale równie dobrze smakują solo.

Smacznego:))))
Krok 3 - Pieczone gołąbki bez zawijania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.01.2015 10:49
Dawno nie robiłam.....
ZEWA 12.02.2014 12:03
osobiście wolę tradycyjne ale na Twoje skusiłabym się
Dorota37 26.08.2013 11:50
świetny pomysł
2milutka 23.08.2013 21:32
dziękuję bardzo:)
owca441 22.08.2013 17:27
fajny pomysł
bogusia19 22.08.2013 14:23
pyszne musza być
Łukasz15 22.08.2013 13:23
Mniam, ale pyszne
iziona 22.08.2013 13:09
Uwielbiam wszystkie gołabki i te zawijane i nie z wielką ochotą wprosiłabym się na taki obiadek :)
MC_S 22.08.2013 11:37
jadłem takie i są bardzo dobre.
idealme 22.08.2013 10:47
wyglądają super smakowicie :)
adelajda 22.08.2013 10:36
lubię takie gołąbki :)
Kuchenka 22.08.2013 10:24
lubię gołąbki
Paolcia 22.08.2013 09:56
smaczne i łatwe do przyżądzenia :)
Megg 22.08.2013 09:53
ja również bardzo lubię takie gołąbki
Konczi 22.08.2013 09:50
uwielbiam gołąbki bez liści - pycha !!!!
Magula 22.08.2013 09:47
Próbowałam takich i są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak