Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Letnie ratatouille

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 30 dag
cukinia 30 dag
pomidory 30 dag
cebula 2 szt.
ząbki czosnku 2 szt.
świeży rozmaryn 1 łyżeczka
oliwa 7 łyżek
sól i pieprz do smaku
tymianek 1 (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Letnie ratatouille

Warzywa umyć i oczyścić. Bakłażan pokroić w kostkę i posolić. Cukinię pokroić w plastry.

Paprykę podzielić na ćwiartki, wydrążyć, umyć i pokroić w pasma. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Obraną cebulę posiekać, a czosnek wycisnąć przez praskę. Zioła umyć, osączyć na ręczniku papierowym i bardzo drobno posiekać.

Pokrojony bakłażan osączyć na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć bakłażana. Wyjąć, dolać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cukinię, a później w ten sam sposób paprykę. W pozostałym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem.

Warzywa ułożyć warstwami w garnku, zaczynając i kończąc bakłażanem. Każdą z warstw posypać solą, pieprzem, cebulą, czosnkiem i ziołami. Dusić pod przykryciem przez 20 minut na małym ogniu, nie mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka189 29.07.2010 13:02
to jest całkowicie niuczciwe!
bernika 28.07.2010 19:42
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak