Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietankowy w kształcie motyla
Przepis na krem:
Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy ją aż całkowicie się rozpuści. Pozostawiamy ją do przestygnięcia. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę umieszczamy w misce i dodajemy cukier puder. Miksujemy ją na najwyższych obrotach aż zacznie gęstnieć (ok. 5 minut). Następnie zmniejszamy moc miksera i miksujemy na małych obrotach jeszcze ok. 3 minut. Wyłączamy mikser i do żelatyny dodajemy 1 łyżkę ubitej śmietany. Mieszamy ją z żelatyną i dodajemy do pozostałej śmietany. Całość delikatnie mieszamy łyżką.
Przepis na poncz:
Gorącą wodę umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym ponczem zwilżamy blaty ciasta (ok. 5 łyżek ponczu na jeden blat).
Spód tortu zwilżamy ponczem, następnie nakładamy warstwę dżemu i kremu. Nakładamy na to kolejny blat, również go zwilżamy i nakładamy dżem oraz krem. Ostatni blat pozostaje bez zwilżenia i dżemu. Całość lekko do siebie dociskamy, przekrawamy na środku i odwracamy bokami do siebie, tak aby powstały skrzydła motyla. Całość tortu pokrywamy pozostałym kremem. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wierzch dekorujemy według uznania - ja użyłam do tego drażetek czekoladowych. Na środek tortu kładziemy banana i wbijamy dwie rurki z kremem.
Tort przed podaniem pozostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.