Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkopolski tort wiśniowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 175 g
jajko 1 szt.
cukier puder 70 g
masło 90 g
sok wiśniowy 1/8 l
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
wiśnie bez pestek 450 g
cukier 50 g
wiśniówka 6 łyżeczek
śmieitanka 36% 1 l
cukier waniliowy 2 op.
dżem porzeczkowy 80 g
wiśnie 12 szt.
grysik 30 czekoladowy
biszkopt ciemny 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkopolski tort wiśniowy

Z mąki, jajka, cukru i masła zarobić kruche ciasto, włożyć je do tortownicy. Kilkakrotne nakłuć, upiec i zostawić do wystygnięcia.

Zmieszać trochę soku wiśniowego z mączką ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, zagęścić mączką ziemniaczaną, zmieszać z wiśniami.

Zagotować cukier z 4 łyżkami wody, zmieszać z wiśniówką. Skropić tym placki biszkoptowe.

Ubić śmietankę na sztywno z cukrem waniliowym, część zostawić do dekoracji.

Podkład z kruchego ciasta posmarować dżemem porzeczkowym, przykryć biszkoptem, rozsmarować po wierzchu sztywną bitą śmietanę, dodać wiśnie. Położyć drugi placek biszkoptowy i lekko przycisnąć.

Górę i boki posmarować bitą śmietaną, posypać czekoladą, wycisnąć różyczki ze śmietany i przybrać wiśniami,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 24.08.2011 21:24
prawdziwy rarytas
bernika 28.07.2010 23:13
mało masz własnych pomysłow wiec dajesz skany z gazet łamiac tym samym regulamin!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak