Sposób przygotowania

Pokroić bardzo drobno cebulę i zeszklić ją na 1 łyżce masła. Dodać drugą łyżkę masła i zmielone ( ugotowane ) grzyby suszone .Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym .Ostudzić farsz .
Zagnieść sprężyste ciasto z jajka, wody i mąki ( 10-12 łyżek zależnie od wielkości jajka. Jeśli trzeba dodać trochę mąki .Rozwałkować cienko ciasto. Kieliszkiem do jajek na miękko wykrawać kółeczka . Na każdy kawałek ciasta nakładać farsz – zlepiać jak pierogi , a następnie skleić dwa rożki tworząc kształt uszka. Układać na wysypanej mąka tacce .
Zagotować w szerokim garnku osoloną wodę .Dodać 1 łyżkę oleju . Delikatnie wkładać na wrząca wodę uszka tak by nie przerwać wrzenia. Gotować 2 minuty od wypłynięcia . Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i rozkładać na tacce . Zostawić do ostygnięcia .
Na patelni rozgrzać masło i smażyć na nim uszka na rumiano z obu stron .
Na talerzu układać uszka – zalewać gorącym barszczem czerwonym .
Uszka można zrobić , ugotować i usmażyć wcześniej – zamrozić , a w Wigilię rozmrozić i podgrzać na patelni .
Jeśli ktoś woli uszka tylko gotowane ( bez podsmażania ) może je zamrozić takie .

One będą jeszcze bardziej rumiane jak je w Wigillię podsmażę jeszcze raz .
Pracochłonne – ale za to fantastyczne smakowo. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z takimi uszkami .
Z tej porcji farszu i ciasta wychodzi 50 małych uszek .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Na myśl przychodzi mi barszczyk wigilijny i aromat grzybków :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Świetny przepis, chętnie wykorzystam na nadchodzące święta :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !