Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodycz ryżowych tarasów

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron ryżowy 15 dag
jabłko 3 sztuki
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
Cynamon mielony Prymat szczypta
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Słodycz ryżowych tarasów

Makaron zalać wrzącą wodą i trzymać w niej 3 minuty. Odcedzić .
Wysmarować masłem małą tortownicę i wysypać ja 2 łyżkami bułki tartej .
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej ( na części do mizerii ) .Posypać 2 łyżkami cukru i zostawić by puściły sok .
Oddzielić białka od żółtek .
Utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na puch , a potem wymieszać z makaronem i włożyć go na dno tortownicy .
Odcisnąć jabłka i wyłożyć na makaron . Posypać cynamonem .
Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę , a potem zmieszać z wiórkami kokosowymi . Położyć na jabłkach .
Przykryć folią aluminiową .
Piekarnik rozgrzać do 200 * C . Wstawić tortownicę i zapiekać 45 minut .Wyjąć i zostawić by zapiekanka lekko ostygła .
Podawać pokrojoną jak tort .Można polewać kwaśną śmietaną utartą z cukrem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 01.11.2010 12:16
pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak