Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marysieńka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
cukier
mąka pszenna
proszek do pieczenia
kakao
orzechy włoskie
białko
miód
mąka ziemniaczana
margaryna
mleko
żółtko jajek
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Marysieńka

I PLACEK:
7 jaj,
1 szkl. cukru
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, kakao, proszek, mąkę i wymieszać. Piec w temp. 180 st. przez 30-40 min. Po upieczeniu pokroić na 2 części.

II PLACEK:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
20 dag cukru kryształu
1,5 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Białka ubić z cukrem. Dodać orzechy z resztą składników. Upiec.

KREM:
0.5 l mleka
5 żółtek
1 op. cukru waniliowego
5 żółtek
20 dag cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny

Odlać 0.5 szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń. Budyń utrzeć z margaryną.

Po wystygnięciu ciasta przekładać w następującej kolejności:
I PLACEK(I część) - krem - II PLACEK (orzechowy) - krem - I PLACEK (II część)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak