Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi podlaskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Farsz:
kasza jęczmienna 0,5 szkl
ziemniaki duże 6 szt
pieprz, sól
Ciasto:
mąka 0,5 kg
sól
boczek wędzony 150 g
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi podlaskie

1. Kaszę ugotować na sypko. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tartce. Boczek lub kiełbasę pokroić w drobną koskę i podsmażyć na złocisty kolor.
2. Lekko przestudzoną kaszę wymieszać ze startymi ziemniakami, podsmażonym boczkiem lub kiełbasą wraz z wysmażonym tłuszczem, solą i pieprzem.
3. Następnie podsmażyć to na patelni z małą ilością tłuszczu, aż do uzyskania dobrze zbitej masy (żeby zimniaki nie były surowe). Odstawić do wystygnięcia.
4. Zagnieść ciasto i uformować pierogi. Podawać polane tłuszczem i podsmażoną kiełbasą, dobre są też z kiszoną kapustą lub mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak