Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nóżki wieprzowe w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2 szt
golonka 1/2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
sól, pieprz
Żelatyna wieprzowa Prymat
bulion 1 kostka
włoszczyzna mrożona 200 (w paski)
Ziele angielskie całe Prymat 2-4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Nóżki wieprzowe w galarecie

Nóżki i golonke zalać 2 litrami wody. Zagotować, zszumować, dodać warzywa, ziele angielskie, liscie laurowe i kostki bulionowe. Gotować tak długo aż mięso zacznie odchodzic od kości. Ugotowane wyjąć, przestudzić i obrac od kości. Większe kawałki pokroić. Odlać 1 szklanke bulionu od nóżek i rozpuścić w niej żelatynę. Mieso włożyc z powrotem do bulionu, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodac rozpuszczona żelatynę, dokładnie wymieszać. Gorące rozlać do słoików i od razu zakręcać. Odstawic do stęgnięcia. Takie nóżki w lodówce przechowywałam do 2 tygodni (dłużej nie sprawdzałam czy można). Podawac na zimno przyprawione sokiem z cytryny lub octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 15.05.2011 09:05
fajne
anemon 05.05.2011 07:04
Narobiłaś mi apetytu na nie.
SmacznaPyza 12.09.2010 16:23
dawno nie robiłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak