Sposób przygotowania

Oczyszczone flaki natrzyj solą i kilkukrotnie wypłucz pod ciepłą wodą. Następnie zalej zimną wodą, zagotuj i odcedź. Powtórnie zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny).
Ugotowane flaki odcedź i pokrój w cienkie paski. Włoszczyznę zetrzyj na tarce i podsmaż na 1 łyżce masła. Kapustę pokrój w szerokie paski. Włoszczyznę i kości zalej 3 szklankami wody i ugotuj. Kości wyjmij a do wywaru dodaj flaki i przyprawy. Gotuj jeszcze 1,5 godziny. Cebule obierz i pokrój w cienkie krążki. Oprósz mąką i podsmaż na oleju. Zarumienioną dodaj do flaków i zagotuj. Śmietanę wymieszaną z gorącą zupą wlej do garnka i zagotuj stale mieszając. Na końcu dodaj parmezan. Na patelni rozpuść masło i posyp bułką tartą dodając całość do flaków tuż przed podaniem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Zofia12

    flaki, flaki, flaki, moje II miejsce wsród dań, zaraz po kartaczach, eh do domu by się chciało...
  • 3
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    parmezan w lwowskich flakach ? musze spróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !