Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Calzone

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże świeże 5 dag
olej 1/4 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Calzone

Drożdże pokruszyć, dodać do nich cukier i mieszać aż staną się płynne. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, wleć drożdże i olej. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając do niego wodę. Ciasto ma się nie kleić do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Ciasto podzielić na 4 porcje. Kazdą rozwałkowac na grubośc ok 1 cm. Posmarować w srodku ketchupem lub innym sosem pomidorowym, ułozyc porcje wedliny i sera (lub innych dodatków i skleić jak pierogi. Nakłuc w kilku miejscach wykałaczką, ułozyć na blasze. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 28.11.2013 13:21
bardzo zachęcający do wypróbowania przepis
manaika 23.02.2012 00:03
ciekawie wygląda;)
Mati13 05.11.2011 17:22
super!
Mati13 05.11.2011 17:22
super!
Sarenka 26.08.2011 08:47
Pysznosci
mala2021 30.05.2011 12:23
fajne
anemon 02.05.2011 06:09
Robię podobne, tylko z mniejszą ilością drożdży. Pycha.
Ewa104 21.01.2011 11:16
Podoba mi się!
PaniMISIOWA 08.12.2010 18:44
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak