Sposób przygotowania

Suszone prawdziwki zalej wodą i zostaw na całą noc. Następnego dnia obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej trzema litrami wody dodają marchewkę, pietruszkę, grzyby, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty włóż do rondla, dodaj łyżkę smalcu, zalej szklanką wody i duś na wolnym ogniu. Gdy kapusta będzie miękka posiekaj cebulę, podsmaż ją na smalcu, posyp mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym i dodaj do kapusty. Mieszając duś przez chwilę. Przecedź wywar z wędzonki i wlej do kapusty. Grzyby pokrój w cienkie paseczki i dodaj do kapusty. Dopraw całość do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !