Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki duże 10 szt
mąka pszennej razowej 1 szkl
drożdże świeże 50 g
mąka ziemnaczna 1 łyżka
sól
woda 1 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny ziemniaczane

Zrób rozczyn: rozkruszone drożdże połącz z łyżką mąki, wlej letnią wodę, dokładnie wymieszaj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Obmyte i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj mąkę i wlej rozczyn. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj je lnianą ścierką i odłóż na 4-5 godzin. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Ciasto nabieraj chochelką, rozprowadzaj je na patelni i smaż aż do złotego koloru z obu stron. Podawaj z gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak