Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąki pszennej 25 dag
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
jajko 1 szt
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę lub praskę. Gdy całkiem ostygną połączyć je z jajkiem i mąką, posolić i dokładnie, ale szybko wymieszać, podzielić na części. Na oprószonej mąką stolnicy toczyć wałeczki grubości palca, lekko spłaszczyć, kroić ukośne kluski, wrzucać je do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotować 2-3 mm, licząc od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmakolykiJoanny 17.07.2013 19:33
Uwielbiam kopytka.
KasiaK90 15.02.2013 10:27
lubię
olivka 02.08.2011 08:23
dzisiaj zrobię
IlonaAlbertos 10.04.2011 16:00
Uwielbiam kopytka.
Mariposas 03.01.2011 17:10
Pamiętam jak babcia takie mi robiła pycha
Ewa109 18.09.2010 21:55
super fotka, kopytka wyglądaja apetycznie:) pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak