Sposób przygotowania

Ekstrakt kawowy zalewamy dwiema łyżkami wrzątku, przykrywamy i odstawiamy, żeby wystygł. Następnie przecedzamy zaparzoną w szklance kawę i łączymy z alkoholem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, wlewając powoli wystudzony ekstrakt kawy, a następnie dodajemy stopniowo żółtka. Herbatniki obficie skrapiamy kawą z alkoholem i układamy w prostokątnej formie wysmarowanej masłem. Na nie kładziemy warstwę masy, znów warstwę wilgotnych herbatników, aż do wyczerpania składników (2-3 łyżki masy zostawić do dekoracji). Kończymy warstwą herbatników. Wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Pozostałą masą smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy go wiśniami.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    do kawy pasuje jak ulał...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !