Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie ze śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
woda 1 szkl.
masło stopione 0,5 szkl.
jajko 6 szt.
spirytus 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt.
ubita kremowa śmietana 2 szkl.
czekolada 1 tabliczka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie ze śmietaną

Do wody zagotowanej z masłem wsypywać porcjami przesianą mąkę, wyrabiać bez przerwy, aż masa będzie odstawać od rondla. Gorące ciasto przełożyć do makutry, ucierać wałkiem, aż masa zbieleje, wbijając po jednym jaju. Wlać alkohol, dodać cukier. Z gorącego ciasta formować kulki wielkości połowy jaja, układać je na posmarowanej masłem blasze, smarując każdą rozmąconym żółtkiem i upiec na jasnozłoty kolor (uważać, by nie wyjąć surowych, bo opadną). Gdy ciastka wystygną ściąć wierzchy, podstawy napełnić bitą śmietaną, przykryć odciętym ciastem i udekorować roztopioną czekoladą i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawel007 17.08.2010 07:56
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak