Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 500 g
cukier 60 g
sól 1 łyżeczka
jaja 5 szt.
masło 350 g
Krem migdałowy :
żółtko jajek 4 szt.
cukier 60 g
mąka 50 g
mleko tłuste 1/2 litra
zmielone migdały 50 g
ekstrakt migdałowy 1 łyżeczka
lukier
cukier puder 3/4 szkl.
woda 4-5 łyżek
DODATKOWO:
wiśnie bez pestek 72 szt.
drożdże suche 9 g
woda 60 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym

Kroki postępowania

1
Wieczorem lub późnym popołudniem dnia poprzedzającego pieczenie drożdżówek:

Drożdże rozprowadzić w wodzie i odstawić na 15 minut, by ruszyły. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier, następnie drożdże - wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wbić 3 jaja i mikserem (użyłam końcówek do ciasta drożdżowego - haków) na wolnych obrotach zmiksować składniki. Dodać kolejne jajko, zwiększyć obroty i miksować prawie do połączenia składników. Dodać ostatnie jajko i miksować aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ale przyklejające się do ścianek miski. Wyrabiać mikserem lub ręcznie jeszcze przez 10 minut. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 - 2 godziny.
Po tym czasie, do wyrośniętego ciasta dodawać partiami masło i łączyć je z ciastem wyrabiając ręcznie lub mikserem. Stopniowo dodawać więcej masła. coraz szybciej, w miarę jak będzie ono szybciej łączyło się z ciastem. Gotowe przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.
Krok 1 - Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym foto
2
Następnego dnia rano:
Ciasto drożdżowe wyjąć z lodówki i rozwałkować je na placek o grubości 1 cm, na lekko posypanej mąką stolnicy. Wyrównać krawędzie i pokroić na kwadraty o bokach 7 cm.
Krok 2 - Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym foto
3
Żółtka i cukier ubić na jasną puszystą masę, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Mleko zagotować. Mieszając masę jajeczną drewnianą łyżką, połączyć ze stopniowo dolewanym wrzącym mlekiem. Mieszać aż krem będzie gładki. Przelać do rondelka z grubym dnem i mieszając rózgą, podgrzewać na wolnym ogniu, aż krem zgęstnieje. Delikatnie zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z mielonymi migdałami i esencją migdałową. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
Na środek każdego wyciętego kwadratu nałożyć łyżeczkę kremu i 4 wiśnie. Rogi ciasta złożyć do środka, dokładnie zlepić, tak by wiśnie pozostały widoczne w otworach.
Krok 3 - Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym foto
4
Bułeczki układać na blachach wyścielonych papierem do pieczenia w ok 5 cm odstępach od siebie. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 - 1 i 1/2 godziny.
Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni, ok. 15 minut. Wyjąć z piekarnika, studzić na kratce.
Krok 4 - Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym foto
5
Przygotować lukier: cukier puder przesiać na płaski talerz, dodać esencję migdałową i stopniowo dodając wodę, mieszać, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować wierzch drożdżówek. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Krok 5 - Słodkie bułeczki z wiśniami i kremem migdałowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 28.09.2013 10:37
pyszne buleczki!
Granita 25.09.2013 08:20
idealne do kawy, najlepiej jeszcze ciepłe:)
JOANNA16 08.08.2013 16:18
super, wyglądają pysznie
teresa18 30.07.2013 20:33
przepiękne te bułeczki
Dorota37 30.07.2013 17:12
pysznie wyglądają :-)
Agnieszka_B 29.07.2013 22:39
Pysznie się prezentują :)
Czarnula87 29.07.2013 16:41
smakowicie wyglądają :)
Beatris 29.07.2013 16:01
Porywam jedną. Przepyszne bułeczki, apetyczne zdjęcie.
Janina 29.07.2013 13:57
Pyszne takie bułeczki;)
fotoviderek 29.07.2013 12:56
Jak malowane :)
Kolorowa 29.07.2013 11:39
Bardzo przyjemne słodkości ;)
aisoglam 29.07.2013 10:46
Pięknie się prezentują :)
czekoladka_m 29.07.2013 10:11
pycha! Ja ostatnio robiłam ciasta z wiśniami:)
Magula 29.07.2013 09:57
wyglądają bardzo apetycznie
malaczarna23 29.07.2013 09:36
znakomite bułeczki
Ola1984 29.07.2013 09:27
Pysznie wyglądają :)
2milutka 29.07.2013 09:09
skubnę jedną i lecę dalej:)
stokrotka 29.07.2013 08:31
ale super pychotki
marianp20 29.07.2013 08:25
jakie pyszności
iziona 29.07.2013 08:23
Cudne bułeczki
Stenka 29.07.2013 08:13
apetycznie wyglądają
Konczi 29.07.2013 07:52
prezentują się rewelacyjnie
gosia1988 29.07.2013 07:36
wyśmienite
Agnieszka-87-25 29.07.2013 07:34
pyszne i piękne te bułeczki! !
Mniam 29.07.2013 07:26
Wyglądają apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak