Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtko jajek 1 szt
olej 1,5 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
przyprawa do zup do smaku
masło lub słoninka do kraszenia wg upodobania
pieczarki 30 -40 dag
Bulion grzybowy 1 kostka
cebula 1 szt
kapusta 0,5 średnia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami

Z mąki,żółtka, oleju i ciepłej wody zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto i odkładamy ,przykrywając by nie wyschło na pół godziny.
Farsz: Kapustę drobno pokroić, zalać małą ilością wody, dodać bulion grzybowy i ugotować do miękkości /mieszać,dodać wody jeśli zbyt mało/. Odcedzić i ostudzić. W tym czasie na oleju usmażyć na złoty kolor drobno posiekaną cebulę i dopiero wtedy na nią wyłożyć starte na tarce pieczarki, posolić. Smażyć razem , cały czas mieszając, aż wyparuje płyn i pieczarki lekko zaczną się rumienić. Kapustę dobrze odcisnąć, - dodać do pieczarek, wymieszać, doprawić solą , pieprzem i przyprawą do zup.
Z ciasta w dowolny sposób formować placki /np. wykrawać szklanką/, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku /po wypłynięciu ok. 3 minuty/. Podawać polane zrumienionym masłem lub wytopionymi ze słoniny skwarkami. Do popicia proponuję czysty barszczyk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 05.06.2011 07:28
super
Kate131 28.07.2010 20:44
Przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak