Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie leczo z bakłażanem

5.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Leczo wcale nie musi kojarzyć się z mięsną wkładką! Zobacz jak przygotować to tradycyjne danie w wersji wege!

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
cukinia 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
kotlety sojowe 1 opakowanie
pietruszka natka 5 gałazek
bazylia świeża 2 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku
przecier pomidorowy 250 ml
przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka
olej do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie leczo z bakłażanem

Leczo to popularne danie z kuchni węgierskiej, które kojarzy się z dużą ilością papryki i solidną porcją boczku lub innego mięsa. Potocznie leczem nazywa się każdy posiłek, który powstaje na bazie warzyw. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was właśnie z przepisem na leczo, nieco inne niż to węgierskie - ale za to pyszne, kolorowe i równie sycące. Leczo, które powstała z połączenie bakłażana, cukinii i papryki. Popatrzcie tylko na zdjęcie jak ono się prezentuje.

W tym przepisie duże znaczenie mają przyprawy - leczo powinno być pikantne i odpowiednio wyraziste. 

Kroki postępowania

1
Bakłażan, cukinie myję dokładnie i kroję w kostkę. Kotleciki sojowe zalewam litrem gotującej wody, dodaję warzywko i ostawiam na 15 minut aż napęcznieją.
Krok 1 - Wegańskie leczo z bakłażanem foto
2
Po tym czasie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka, dodaje cukinie, bakłażan i duszę chwilę. Dodaję paprykę czerwoną pokrojoną, kotleciki sojowe.
Krok 2 - Wegańskie leczo z bakłażanem foto
3
Na końcu dolewam przecier pomidorowy, dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą, pokrojoną pietruszkę. Dekoruję bazylią świeżą
Krok 3 - Wegańskie leczo z bakłażanem foto

Wegańskie curry z ciecierzycą to kolejny przepis dla osób na diecie bezmięsnej, który polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 01.08.2013 14:16
przepyszne danie!!!!
Cranberry 29.07.2013 10:06
ale pyszności !!!
ONY_za_kare 29.07.2013 00:23
Smakowita propozycja
Alex_M 28.07.2013 22:46
chetnie wyprobuje!
Megg 27.07.2013 23:40
rewelacyjne danie
Janina 27.07.2013 21:00
Bardzo lubię leczo;)
marcia7 27.07.2013 17:57
pięknie podane
msmors 27.07.2013 17:11
pyszne danie
Anna133 27.07.2013 16:57
moje ulubione , nie ma to jak bez mięsa ;D
gosia56 27.07.2013 16:52
Madziu;) alez pyszne danie;)
2milutka 27.07.2013 16:40
Iwonka dobrze to ujęła:)
IwonaDD 27.07.2013 16:33
jak zawsze perfekcja w każdym daniu !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak