Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięsa mielonego 1 kg
kapusty 1 średnia główka
jajko 2 sztuki
rosołowe 2 kostki
pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek. do smaku
mąki 1 łyżka
koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki
cebulka 1 mała
ryż 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Ugotować ryż na sypko i wystudzić. Dodać mięso. Cebulę drobniutko pokroić i dodać do mięsa. Wbić jajka. Doprawić vegetą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Na ogniu postawić garnek z wodą i doprowadzić do wrzenia. W kapuście usunąć środek i włożyć do wody. Kapustę zaparzamy do zmięknięcia liści. Liście odrywamy i nakładamy na nie farsz. Zawijamy gołąbki. Układamy w garnku wyłożonym liśćmi kapusty. Gołąbki podlewamy odrobiną oleju i stawiamy na wolnym ogniu. Z kostek rosołowych przygotowujemy bulion. Trochę zostawiamy a resztą zalewamy gołąbki. Gołąbki dusimy ok 1 godziny. W odlanym bulionie rozprowadzamy łyżkę mąki. Dodajemy 2 - 3 łyżki koncentratu, odrobinę drobno pokrojonej cebuli. Przygotowanym sosem zalewamy gołąbki. Doprawiamy do smaku vegetą i chwilę dusimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 25.07.2011 11:32
pycha
FAFIK 11.07.2011 21:22
Pięknie, smacznie...
katarzynka455 27.09.2010 08:13
pyszne
rosik93 28.07.2010 11:41
I w tej sałacie ładnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak