Sposób przygotowania

Z maki, żółtka i oleju, dodając ciepłą wodę, zarobić miękkie, elastyczne ciasto . Uformować z niego kulę , przykryć miseczką by \"odpoczęło\" na ok. pół godziny.
Farsz: Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe bardzo dokładnie ugnieść , by nie było grudek
/gdy ugotowane wcześniej, zimne , należy zemleć/. Ser rozgnieść też tłuczkiem do ziemniaków /jeśli twardy , przez maszynkę do mięsa/. Usmażyć na prawie brązowo posiekaną cebulę na oleju, ostudzić. Wszystko połączyć , posolić , dodać sporo pieprzu.
Z ciasta robić w dowolny sposób placki /ja sposobem mojej Babci robię wałeczek , odkrawam plasterki i rozwałkowuję je/, nakładać farsz i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku, po wypłynięciu jeszcze ok. 3 min./Podawać polane zrumienionym masłem lub ze skwarkami wytopionymi z drobno pokrojonej słoniny. Do popicia kefir, kwaśne lub słodkie mleko, a ja lubię ... czysty barszcz.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    Kate131

    super pierogi!
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Matik

    lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    tradycja, pycha :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiola28a

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    uwielbiam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !