Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kruszonką

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na zaczyn
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
mąka pszenna 2 łyzki
mleko ciepłe 1/3 szklanki
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 3 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
masło 50 g
Składniki na kruszonkę:
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 2 łyżki
masło 50 g
woda 1/3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kruszonką

Przepis na zaczyn:
Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe mleko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok. 15 minut (na naszym zaczynie muszą powstać bąbelki i musi on zwiększyć swoją objętość).
Przepis na ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone masło, cukier, sól, jajko, ciepłą wodę oraz gotowy zaczyn. Całość zagniatamy, tak aby ciasto było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego końce zawijamy pod spód naszej chałki. Chałkę pozostawiamy jeszcze na 15 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180C. Chałkę umieszczamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po wykonaniu tych czynności w osobnym garnuszku przygotowujemy kruszonkę - rozpuszczone masło wraz z cukrem i mąką mieszamy łyżką, do połączenia wszystkich składników aż powstaną grudki. Kruszonką posypujemy wierzch chałki. Tak przygotowaną chałkę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 11.02.2017 20:30
Lubię takie wypieki.
gibli 22.02.2014 10:47
smaczna chałeczka
Ola1984 17.02.2014 16:39
Uwielbiam chałkę, piekłam w weekend na idealne niedzielne śniadanie.
msmariusz 07.02.2014 23:48
fajny przepisik
msmariusz 07.02.2014 23:48
fajny przepisik
krokus 02.02.2014 23:00
Uwielbiam taka chalke o kruszonce juz nie wspomne ;)
gosia56 14.12.2013 09:37
pyszna chałeczka
babeczka007 29.10.2013 06:07
piękne ciacho !!
Ewa 16.10.2013 12:54
Uwielbiam chałkę!
Aleksandra/Olcia 04.10.2013 19:08
uwielbiam chalkę z kruszonką
as28 21.09.2013 12:51
mniam mniam
usmiech 17.09.2013 07:52
bardzo smaczna
adelajda 15.09.2013 19:46
smaczna chałka :)
SylwiaMagdaSabin 14.09.2013 22:06
uwielbiam chałkę
Sarenka 04.09.2013 12:05
Zjadłabym, bo lubię chałki :P
Katarzyna59 03.09.2013 07:33
smaczniutka
goofy9 06.08.2013 21:59
pięknie wyrosła
Kulinarna Ja 01.08.2013 22:04
mmm zapachniało mi slodko!
AURELKA 01.08.2013 21:14
nie ma to jak bułka drożdzowa
Janina 24.07.2013 14:03
Udana chałka;)
msmors 24.07.2013 13:59
uwielbiam chałki
Joannasz3190 24.07.2013 11:14
Oryginalna i smakowita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak