Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche ze szparagami

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
śmietana 18 proc 2 łyż.
szparagi zielone 12 szt.
pomidor 2 plastry
śmietana 18 proc 220 g
jajko 4 szt.
ser żółty 180 g
bazylia 1 szczypta
oregano 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche ze szparagami

Kroki postępowania

1
Kruchy spód: Masło siekam z mąką i solą. Dodaję śmietanę i szybko zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Krok 1 - Quiche ze szparagami foto
2
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200*C. Formę do tarty lub tortownicę smaruję cienko masłem.
Schłodzone ciasto wałkuję na placek o grubości 5 mm, na okrąg większy od średnicy formy. Rozwałkowane ciasto przekładam do wysmarowanej masłem formy, dociskam brzegi, dno nakłuwam widelcem.
Ciasto przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia, obciążam ziarnami suchej fasoli lub kulkami ceramicznymi i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmuję papier z obciążeniem i dopiekam ciasto przez 10 minut do lekkiego zarumienia. Formę wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Krok 2 - Quiche ze szparagami foto
3
Nadzienie: Szparagom odłamuję zdrewniałe końce i związane gotuję pionowo we wrzątku z odrobiną soli i cukru. Poziom wody powinien znajdować się poniżej główek szparagów. Gotuję szparagi przez 3 - 5 minut. Obgotowane szparagi przekładam na chwilę do miski wypełnionej wodą z lodem. Odcedzam dokładnie i osuszam ręcznikiem papierowym.
W misce roztrzepuję śmietanę z jajkami. Dodaję starty ser żółty i zioła oraz przyprawy. Dokładnie mieszam.
Krok 3 - Quiche ze szparagami foto
4
Na podpieczony i ostudzony spód wylewam masę śmietanowo-serowo-jajeczną. Szparagi układam równolegle w odstępach, dekoruję wierzch kawałkami pomidora.
Krok 4 - Quiche ze szparagami foto
5
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 25-30 minut, aż wierzch się zetnie. Podaję na ciepło.
Krok 5 - Quiche ze szparagami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 08.04.2014 17:28
Na pewno bardzo dobre:)
Renata9 18.07.2013 19:34
pyszne i ladne jedzonko
angelika14 18.07.2013 19:27
ciekawe i smaczne danie, bardzo podobne do tarty a jednak ma coś w sobie
Konczi 18.07.2013 19:26
fajne połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak