Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 1/2 kostki
olej 3 łyzki
proszek do pieczenia łyżka 1 płaska
jaja 5 szt
mielone lub drobnoposiekane migdały 1/2 szklanki
aromat migdałowy kilka kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe

W małym garnku rozpuscic margarynę. Dodac cukier, olej i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszac, tak żeby nie były widoczne kryształki cukru. Wystudzić. Żółtka oddzielic od białek, białka ubic na sztywna pianę. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy dodać kilka kropli aromatu oraz cały czas mieszajac dodawać po jednym żółtku. Nastepnie dalej mieszajac dodawać stopniowo mąke z proszkiem i migdały oraz pianę z białek. Gotowe ciasto przełozyc na blachę i piec ok. 1 godziny w temp.160-170 stopni. Polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub udekorować w dowolny sposób.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula5 30.03.2012 21:22
nigdy takiego nie jadłam ale migdały uwielbiam
caralajna 23.02.2012 21:03
niezłe
Grażyna13 06.10.2011 19:07
Smakowite !
Kopiko1983 24.04.2011 12:08
mniam, mniam...
anemon 07.04.2011 08:01
Lubię migdałowe smaki.
Mysiunia 05.10.2010 20:54
fajny przepis i smaczne ciasto:)
rosik93 11.08.2010 07:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak