Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po myśliwsku

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
boczek wędzony 120 g
kabanos 130 g
kiełbasa 250 g
cebula 150 g
masło 2 łyż.
jałowiec 4 ziarna
grzyby suszone 4 szt.
ziele angielskie 4 ziarna
koncentrat pomidorowy 3 łyż.
woda 2 l
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 3 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po myśliwsku

Kroki postępowania

1
Fasolę i suszone grzyby płuczę, wkładam do dwóch oddzielnych misek, zalewam zimną wodą i odstawiam na całą noc.
Krok 1 - Fasolka po myśliwsku foto
2
Następnego dnia odcedzam fasolę i przekładam do garnka, dodaję pokrojone na mniejsze kawałki grzyby z wywarem, wlewam 2 litry wrzątku i gotuję pod przykryciem ok. 60 - 80 minut. W międzyczasie kroję kabanosy, kiełbasę i boczek w kostkę. Na rozgrzanym maśle na głębokiej patelni podsmażam posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodaję pokrojone mięso i całość podsmażam.
Krok 2 - Fasolka po myśliwsku foto
3
Dodaję zawartość patelni do garnka z fasolą i grzybami. Gotuję, aż fasolka będzie miękka, wtedy dodaję koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. W szklance mieszam dokładnie mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody, wlewam do zupy i mieszam.
Krok 3 - Fasolka po myśliwsku foto
4
Doprowadzam do zagotowania, ew. jeszcze doprawiam. Fasolkę podaję na ciepło z pajdą świeżego chleba.
Krok 4 - Fasolka po myśliwsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguska23
aguska23 12.02.2016 21:02
wygląda smacznie
Izabela77 18.07.2013 18:18
wygląda smakowicie
marcia7 17.07.2013 22:08
świetny przepis
Kolorowa 17.07.2013 20:43
Dobre składniki, wygląda smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak