Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami Konrada Birka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak zagrodowy 200 g
oliwa 3 łyżki
bulion drobiowy 1 l
marchew 1 szt
seler 1 szt
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
suszone pomidory 50 g
borowiki 100 g
śmietana kremówka 100 ml
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
tymianek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne flaczki drobiowe z borowikami i suszonymi pomidorami Konrada Birka

Konrad Birek poleca:
Umyte i oczyszczone podudzia z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na oliwie zalać bulionem i zagotować.
Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie podsmażyć na maśle wraz z pokrojoną w piórka cebulą, ugotowanymi i pokrojonymi w plastry borowikami i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami. Doprawić ostrą papryką, a następnie dodać do wywaru. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i otartym tymiankiem.
Pod koniec gotowania flaki zabielić śmietaną. Podawać ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 10.05.2017 15:26
super smacznie wygladają te flaczki
marcia7 14.04.2014 14:22
zrobiłam i polecam
marcia7 12.04.2014 21:33
ciekawa potrawa
as28 31.03.2014 20:42
mniam mniam
ao_12 06.01.2014 18:15
ciekawy przepis, muszę wypróbować
Kucharz_Tomek 02.01.2014 11:36
Panie Konradzie, czy można tu zastosować np. grzyby marynowane lub suszone jeżeli tak to w tej samej proporcji
Rycerz
Rycerz 26.12.2013 21:45
Nie lubię flaczków, lecz w tym wydaniu, na pewno wypróbuje.
Jacenty 09.10.2013 13:48
robiłem już kilka razy i za każdym razem bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak