Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 12,5 dkg
mleko 5 łyżek
cukier 0,5 szklanki
mąka 1,5 szklanki
żółtak 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
cukier 3 łyżki
seret typu philadelphia 150 ml
sok z cytryny 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat
banan 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta

Przygotowanie ciasta:
Na wolnym ogniu roztapiamy masło,następnie dodajemy mleko,cukier i cukier waniliowy,dobrze wymieszać cały czas podgrzewając,nie możemy doprowadzić do zagotowania się masy!Odstawić do ostygnięcia.

Po przestudzeniu masy dodajemy żółtka,mąkę i proszek do pieczenia,kakao i dobrze mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników.Wykładamy ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę.Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia.Następnie przekrawamy je na 2 krążki,jeden z nich kruszymy na drobno.
Przygotowanie masy:
Niewielką ilością zimnej wody zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia,gdy będzie nam potrzebna dodajemy troszkę gorącej wody i dobrze mieszamy do czasu rozpuszczena się .

Kremówkę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier, serek i jeszcze chwilkę ubijamy,do momentu rorpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy sok z cytryny i wcześniej przygotowaną żelatynę,dobrze mieszamy aby skladniki się połączyły ze sobą.

Na krążek ciasta dajemy troszkę kremu i układamy na nim obrane banany jeden obok drugiego i nakładamy resztę kremu formując z niego kopiec,całość posypujemy pokruszonym krążkiem ciasta,lekko przyklepując okruszi do kremu.

Odstawić do lodówki na około 12 godzin do schłodzenia!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 01.04.2014 18:46
pycha uwielbiam to ciastko
norweska20 30.01.2014 17:36
przepadam za tym ciastem
Łucja 22.07.2013 12:43
uwielbiam :) ale zawsze piekłam z torebki :D
Katarzyna34 15.07.2013 12:06
muszę wypróbować
Mniam 15.07.2013 10:08
Słyszałam, że to dobre ciasto.
monisia1977 15.07.2013 10:00
super ciacho
Katarina 15.07.2013 09:59
Jeszcze się nie odważyłam zrobić tego ciasta - może czas spróbować? Bardzo ładnie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
kasienka23 15.07.2013 08:38
uwielbiam to ciasto!
treonina 14.07.2013 23:01
musi być pyszny!
Agata3 14.07.2013 22:30
Ładny ten kopiec :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak