Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta
Na wolnym ogniu roztapiamy masło,następnie dodajemy mleko,cukier i cukier waniliowy,dobrze wymieszać cały czas podgrzewając,nie możemy doprowadzić do zagotowania się masy!Odstawić do ostygnięcia.
Po przestudzeniu masy dodajemy żółtka,mąkę i proszek do pieczenia,kakao i dobrze mieszamy łyżką do dokładnego połączenia się składników.Wykładamy ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę.Pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do przestygnięcia.Następnie przekrawamy je na 2 krążki,jeden z nich kruszymy na drobno.
Przygotowanie masy:
Niewielką ilością zimnej wody zalać żelatynę i odstawić do napęcznienia,gdy będzie nam potrzebna dodajemy troszkę gorącej wody i dobrze mieszamy do czasu rozpuszczena się .
Kremówkę ubijamy na sztywno,następnie dodajemy cukier, serek i jeszcze chwilkę ubijamy,do momentu rorpuszczenia się cukru.Następnie dodajemy sok z cytryny i wcześniej przygotowaną żelatynę,dobrze mieszamy aby skladniki się połączyły ze sobą.
Na krążek ciasta dajemy troszkę kremu i układamy na nim obrane banany jeden obok drugiego i nakładamy resztę kremu formując z niego kopiec,całość posypujemy pokruszonym krążkiem ciasta,lekko przyklepując okruszi do kremu.
Odstawić do lodówki na około 12 godzin do schłodzenia!