Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi białostockie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl
żółtko jajek 1 szt
olej 1 łyżka
biały ser 250 g
słonina wędzona 100 g
śmietana 18 proc 0,5 szkl
cebula biała 1 szt
kasza gryczana 1,5 ugotowana
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi białostockie

1. Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj, by nie obeschło.
2. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie.
3. Kaszę, ser i cebulę ze słoniną zmiel w maszynce. Dopraw solą i pieprzem.
4. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi.
5. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia.
6. Po odcedzeniu polej pierożki śmietaną, dopraw solą i papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia37 04.01.2016 15:39
muszę wypróbować - bo wyglądają i brzmią świetnie :)
Anna146 29.07.2011 07:23
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak