Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z soczewicy

4.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soczewica czerwona 1 szklanka
wrzątek 2 szklanki
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarna
Goździki całe Prymat 3 sztuki
marchew 500 gramów
cebula 100 gramów
jajko 3 sztuki
imbir 25 gramów
olej 12 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
Kmin rzymski mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z soczewicy

Kroki postępowania

1

Soczewicę wypłukać i zalać 2 szklankami wrzątku. Dodać ziele angielskie, goździki i pół łyżeczki soli. Gotować bez przykrycia przez kilka minut, aż do odparowania wody i rozpadania soczewicy. Całość powinna zgęstnieć. Wtedy z soczewicy wyjąć przyprawy. 

Krok 1 - Pasztet z soczewicy foto
2

Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

Krok 2 - Pasztet z soczewicy foto
3

Cebulę, czosnek i imbir obrać i pokroić w małą kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć posiekany imbir, czosnek i cebulę, a na koniec dodać przyprawy - kmin rzymski, curry oraz pieprz. Całość razem podsmażyć jeszcze przez chwilę. Dodać resztę oleju, a po chwili startą marchewkę i smażyć przez kilka minut, aż zmięknie.

Pozostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy soczewicowej wbić jajka i dokładnie wymieszać. Połączyć wszystko z podsmażoną marchewką z przyprawami. Doprawić do smaku.

Krok 3 - Pasztet z soczewicy foto
4

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 10x25 cm. Wstawić foremkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 1 godzinę, aż boki zaczną odstawać od formy.

Krok 4 - Pasztet z soczewicy foto
5

Wyjąć z pieca i pozostawić do ostudzenia. 

Krok 5 - Pasztet z soczewicy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 23.02.2015 13:49
wygląda apetycznie
Smaczna_B 12.07.2013 18:23
musi być smaczne
Mira85 12.07.2013 15:56
pyszny pasztet
Stenka 12.07.2013 10:16
ładnie wyszedł
Mona73 12.07.2013 09:37
wygląda apetycznie
marianp20 12.07.2013 09:09
świetny przepis
malaczarna23 12.07.2013 08:23
wygląda super! chętnie bym skradła kawałeczek ;)
iziona 12.07.2013 08:18
Nie jestem na tyle odważna, aby sama zrobić, ale z chęcia bym spróbowała
Konczi 12.07.2013 08:00
pięknie wygląda, nigdy takiego nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak